ALMELO - Urenco Almelo transporteert geen radioactief verarmd uranium meer naar Rusland. De onderneming liet weten dat het langjarige contract met het bedrijf in Siberië dit jaar afloopt.

In Almelo wordt uranium verrijkt tot brandstof van kerncentrales. Het Nederlandse bedrijf gaat het materiaal voortaan zelf verwerken, aldus directeur Huub Rakhorst maandag.

Greenpeace vecht al jaren tegen de transporten naar Siberië. De milieubeweging spreekt van ''grootschalige dump van radioactief materiaal''.

Maar vorig jaar bepaalde de Raad van State nog dat het radioactieve materiaal mag worden geëxporteerd. Een paar keer per jaar vertrok er een trein. Mogelijk dat er in de toekomst wel weer transporten gaan plaatsvinden, aldus Rakhorst. ''Dit jaar staat er geen meer gepland.''

De Russen hadden volgens de directeur jarenlang een overcapaciteit. Daarom mocht Urenco het afval daar brengen, maar de situatie is inmiddels veranderd.

Daarom gaat het bedrijf in Almelo nu op het eigen terrein meer uranium opslaan dan het al deed. Verder wil het zelf uranium gaan herverrijken en een deel omzetten naar een andere, minder schadelijke chemische vorm.

Seversk

Urenco bracht volgens Greenpeace vele tienduizenden tonnen verarmd uranium naar de gesloten nucleaire stad Seversk in Siberië.

''Het verarmd uranium, dat ontstaat bij de productie van de brandstof van kerncentrales, wordt opgeslagen in containers in de open lucht. Urenco beweert dat de stof wordt hergebruikt, maar in de praktijk blijft 90 procent van deze gevaarlijke en toxische stof in Rusland achter.''

Ook kernafval uit de centrale in Borsele belandt in Siberië, stelt Greenpeace. Een woordvoerster: ''Het grootste deel van ons kernafval wordt in Rusland gedumpt onder het mom van recycling. Zo zadelt Nederland generaties Russen op met levensgevaarlijke afval.''

Urenco heeft buiten de vestiging in Almelo ook verwerkingsfabrieken in Engeland en Duitsland.