AMSTERDAM - Het voorstel dat TNT dit weekend heeft gedaan aan medewerkers van de Post-divisie zal door de vakbonden niet worden aanvaard.

Dat heeft Paul Jekkers van postvakbond BVPP maandag gezegd. "Het voorstel dat het bedrijf nu voorlegt, gaan we niet accepteren", aldus Jekkers.

TNT heeft dit weekend in een brief aan de werknemers voorgesteld 3,5 procent loon in te leveren, waardoor het aantal gedwongen ontslagen nooit hoger zou kunnen uitvallen dan duizend banen.

Schrappen

Eerder dreigde het post- en expressbedrijf met het schrappen van 11.000 banen. TNT heeft te maken met dalende postvolumes en wil daarom 125 miljoen euro per jaar op de arbeidskosten besparen.

De vakbonden erkennen dat er iets moet gebeuren, maar stellen dat een besparing van 75 miljoen euro per jaar voldoende zou moeten zijn.

Referendum

De bonden hebben hun leden daarom via een referendum een keuze voorgelegd: of het inleveren van loon in ruil voor baangarantie, of behoud van het huidige inkomen zonder baangarantie.

Jekkers noemt het "ontzettend verwarrend" dat TNT nu ook een voorstel aan de werknemers heeft gedaan.

"TNT waagt een poging om mensen te beinvloeden in hun keuze", zegt Jekkers. "Het bedrijf probeert sociale onrust, die bij gedwongen ontslagen zal plaatsvinden, te voorkomen."

Verschil

De vakbondsman stelt dat er veel verschil zit tussen het voorstel van TNT en dat van de bonden. Waar de bonden spreken van of banenverlies of het inleveren van loon, daar stelt TNT nu beide voor. "Waarom zou je loon inleveren als je daarna alsnog ontslagen kan worden", vraagt Jekkers zich af.