ST. ANDREWS - Minister Wouter Bos van Financiën steunt het idee om banken een verzekeringspremie te vragen waarmee de schade kan worden betaald als een bank in de problemen is gekomen. Dergelijke kosten komen nu nog vooral op het bord van de belastingbetaler.

''Een uitstekende gedachte'' zei Bos zaterdag na afloop van een G20-bijeenkomst in het Schotse St. Andrews waar de heffing werd besproken.

De premie is volgens Bos nadrukkelijk iets anders dan de Tobin-tax, een belasting op financiële transacties, waarover de afgelopen jaren wel is gesproken.

''We kijken nu naar een verzekeringsinstrument waardoor je de financiële sector zelf laat betalen voor de schade. Maar dat is geen algemene belasting op banken.''

Slecht gedrag

Achtergrond van de heffing is voor Bos ook dat er een straf moet komen op slecht gedrag van bankiers. ''Want die hadden we niet in het huidige systeem. Economen noemen dat 'moral hazard''', aldus Bos. Daarbij blijven bestuurders, bankiers of topmensen in het zakenleven zelf buiten schot bij de risico's die ze nemen.

Bos is ook tevreden over de afspraken die gemaakt zijn over het verzamelen van data van de grote economieën in de wereld, waaronder de Nederlandse. Die gegevens zullen op G20-toppen worden besproken waardoor landen elkaar kunnen aanspreken op wereldwijde onevenwichtigheden.

Overheidstekorten

Een van de verklaringen voor de economische crisis van het afgelopen jaar is de onevenwichtige groei in bijvoorbeeld China, waarbij China de overheidstekorten in de Verenigde Staten financierde.

Teleurgesteld was Bos zaterdag over het gebrek aan vooruitgang tussen de ministers van Financiën op het dossier van de klimaatveranderingen en de vooorbereidingen op de klimaattop in december in Kopenhagen.

Bos: ''Teleurgesteld, maar ik had er rekening mee gehouden. Alle druk komt nu te liggen op de bijeenkomst in Kopenhagen, voor die tijd is er geen gelegenheid meer om nog tot een doorbraak te komen.''