
Brown overweegt extra belasting voor banken
Dat zei de Britse premier Gordon Brown zaterdag tijdens een bijeenkomst van de G20.
Brown sprak van een belasting voor banken per financiële transactie. ''Er zijn al eerder voorstellen geweest voor een bepaalde verzekeringspremie om risico's op te vangen'', zei Brown.
Volgens hem is het dan wel een absolute noodzaak dat zo'n initiatief wordt omarmd door alle landen. ''Laat me duidelijk zijn: Groot-Brittannië beweegt niet, tenzij anderen meebewegen.''
Tobin-tax
Het voorstel van Brown heeft veel weg van de zogenoemde Tobin-tax, een wereldwijde heffing op kapitaaltransacties. Eerder toonde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich een voorstander van de Tobin-tax.
Brown zei dat Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn rondom een wereldwijde belasting op financiële transacties.
Het IMF zal in april volgend jaar verslag uitbrengen van de bevindingen. Daarmee gaf Brown het signaal af dat de G20 heeft besloten om het idee van een extra heffing voor banken serieuzer te nemen.
Opmerkelijk
De uitspraken van Brown zijn opmerkelijk. Eerder was Groot-Brittannië een uitgesproken tegenstander van de Tobin-tax. De Britten zagen er niks in om aan de financiële sector, die in het land van grote betekenis is wat betreft werkgelegenheid en groei, extra eisen op te leggen.
Maar de financiële sector in Groot-Brittannië is de laatste tijd juist een zorgenkindje. Vorige week dinsdag moest de Britse regering nog eens 30 miljard pond sterling uittrekken om de banken Royal Bank of Scotland en Lloyds overeind te houden.
Electoraal krijgt Brown hiervoor de rekening gepresenteerd, zo blijkt uit peilingen.
Tobin-tax
De Tobin-tax is genoemd naar de Amerikaans Nobelprijswinnaar James Tobin, die de heffing in 1971 voorstelde. Doel ervan is speculatie in te dammen.
In Nederland is de SP een verklaard voorstander van de Tobin-tax, maar het kabinet ziet er tot nu toe niets in vanwege praktische bezwaren bij de invoering.