AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft financieel dienstverlener Afab een boete van 24.000 euro opgelegd.

Afab krijgt de boete in verband met een overtreding door Hollandsche Disconto Voorschotbank (HDV), een bij Afab aangesloten onderneming. De financiële toezichthouder heeft dit vrijdag bekendgemaakt.

Uit onderzoek bij Afab in de periode van 24 oktober 2008 tot 21 augustus 2009 blijkt dat HDV de beoordelingscriteria die zij in deze periode hanteerde bij de acceptatie van consumptief kredietaanvragen, onvoldoende had vastgelegd.

De criteria waren verder onvoldoende gericht op het voorkomen van overkreditering.

Pensioeninhoudingen

HDV had volgens de toezichthouder bij de berekening van het nettoloon, dat de basis vormt voor een kredietverstrekking, niet vastgelegd hoe rekening moet worden gehouden met pensioeninhoudingen.

Ook had het bedrijf niet geregeld hoe rekening moet worden gehouden met periodieke lasten bij een hypothecair krediet, zoals aflossing.

Afab bevestigde eerder deze week al de boete te hebben gekregen. De kredietbemiddelaar kondigde onlangs een herstructurering van de schuldenlast aan omdat het in financiële problemen was gekomen.