RUSSELSHEIM - De ondernemingsraad (or) van Opel wil alleen met moedermaatschappij General Motors (GM) onderhandelen over saneringen als het bestuur van Opel onafhankelijk wordt.

Dat zei de de voorzitter van de or, Klaus Franz, donderdag bij een bijeenkomst met tienduizend werknemers van het Duitse autobedrijf.

"Opel moet in een naamloze vennootschap veranderd worden. We willen geen aanhangsel zijn dat vanuit Detroit wordt geregeerd", aldus Franz.

"Dat is een voorwaarde voor onderhandelingen. Het kost GM niks. Het zou een gebaar van respect zijn om ons meer verantwoordelijkheid te geven."

Failliet verklaren

Het Amerikaanse concern heeft meermaals gedreigd Opel failliet te laten verklaren, als het personeel niet bereid zou zijn om concessies te doen.

Maar volgens Franz hoeft GM voorlopig nergens op te rekenen. "Voor het vorige concept van GM hebben de medewerkers van Opel geen cent over", zei hij over een plan dat GM in mei presenteerde.

Vorige maand stemde het personeel van Opel wel in met een loonoffer als de autofabrikant door de Canadese producent van auto-onderdelen Magna zou worden overgenomen.