AMSTELVEEN - De luchtvaartmaatschappij KLM is al jaren op zoek naar een grote strategische partner in Europa. Het bedrijf heeft onder meer geflirt met British Airways, Alitalia en Swissair. Hieronder volgt een chronologisch overzicht.

1989: KLM vormt een alliantie met de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines, de op drie na grootste maatschappij van de Verenigde Staten en van de wereld. De samenwerking kent aanvankelijk enkele problemen, maar houdt tot op de dag van vandaag stand.

British Airways

1991: KLM en de Britse maatschappij British Airways hebben vergaande plannen voor een fusie. Een jaar later komt er een einde aan de onderhandelingen. De eigendomsverhoudingen in de nieuwe combinatie vormen het belangrijkste struikelblok.

Northwest

1993: De alliantie tussen Northwest en KLM zorgt ervoor dat een fusie tussen de Nederlandse maatschappij, Swissair, het Scandinavische SAS en Austrian Airlines niet doorgaat. Vooral Swissair lag dwars. De Zwitsers eisten dat hun partner Delta Air Lines de Amerikaanse deelnemer in de samenwerking zou worden.

Alitalia

1997: De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia en KLM worden het eens over samenwerking. De bedrijven willen al hun activiteiten op het gebied van passagiers en vracht in een gezamenlijke onderneming uitvoeren. In 2000 breekt KLM de bijna-fusie echter af. Het vliegveld Malpensa bij Milaan had het knooppunt in de samenwerking moeten worden, maar de ontwikkeling van de luchthaven is ernstig vertraagd. In 2002 moet KLM Alitalia 150 miljoen euro betalen als boete voor het beëindigen van de overeenkomst.

British Airways

2000: Na de mislukking met Alitalia wacht KLM niet lang om wederom rond de tafel te gaan zitten, ditmaal met British Airways. Uiteindelijk loopt ook dit op niets uit. Het grootste struikelblok zijn de internationale start- en landingsrechten.

Air France

2002: KLM begint gesprekken met British Airways en Air France. Vooral de Franse maatschappij heeft goede papieren.

2003: Op dinsdag 30 september neemt Air France KLM over.