AMSTERDAM – Luchtvaartmaatschappijen die zich niet aan de regels houden moeten een boete opgelegd krijgen.

Daarvoor pleit SP-Kamerlid Emile Roemer, zo laat hij weten aan NU.nl.

Volgens Roemer lappen de luchtvaartmaatschappijen de regels ter bescherming van passagiers stelselmatig aan hun laars.

“Ze proberen reizigers met vertraging af te schepen met een kop koffie en misleiden reizigers die naar hun rechten vragen”, stelt de SP’er.

“Een voorbeeld hiervan is ArkeFly die vakantiegangers 17 uur liet wachten, omdat het toestel voor meer geld kon worden verhuurd aan de Britse autoriteiten om gevangenen of vluchtelingen naar Jamaica te vliegen.”

Schadevergoeding

Sinds 2004 hebben reizigers dankzij een Europese verordening bij ernstige vertraging of annulering van hun vlucht, recht op een schadevergoeding.

“In de praktijk komt daar niks van terecht. Verplichte informatie voor reizigers is nergens te vinden en bij problemen krijgen passagiers niet te horen wat hun rechten zijn, terwijl dat wel zou moeten.”

EU Claim

Roemer wil dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat gebruik gaat maken van de database van EU Claim om gegevens van vluchten waar ook ter wereld te achterhalen.

Deze database wordt gebruikt om gedupeerde passagiers in Europa de mogelijkheid te geven schadevergoeding te vragen.

Deze vluchtgegevens kunnen volgens de SP-parlementariër ook gebruikt worden om te bekijken of maatschappijen een boete moeten krijgen als zij zich niet aan de regels houden.

Geschillencommissie

Roemer stelt dat de door luchtvaartmaatschappijen opgezette geschillencommissie luchtvaart niet goed werkt.

“Sinds de oprichting ervan hebben zich ongeveer 15 personen gemeld met een klacht, terwijl een commercieel bedrijf dat reizigers begeleid bij klachten over dezelfde periode al meer dan 500 klachten kreeg.”

De SP’er stelt dat het door de overheid geïnvesteerde geld in deze commissie, circa 500.000 euro, op deze manier weggegooid geld is.

Donderdagmiddag vergadert de Tweede Kamer met minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) over dit onderwerp.