AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold reorganiseert de top van het bedrijf in de Verenigde Staten en in Europa.

Zo wil het concern de organisatie beter optimaliseren om onder meer een sterk platform voor groei te realiseren.

Ook wil Ahold beter inspelen op de wensen van klanten op lokaal niveau en het bedrijf efficiënter aansturen. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Ahold wil dat het makkelijker wordt om overnames in het bedrijf te integreren. Het concern hoopt dat te bereiken door processen te versimpelen en te standariseren.

Onderscheid

In zowel de Verenigde Staten als in Europa maakt Ahold onderscheid tussen bedrijfsvoering, ondersteuning en uitbreiding van de activiteiten.

Sander van der Laan, die de leiding had over de Amerikaanse supermarktketen Giant-Carlisle, wordt aangesteld als de nieuwe algemeen directeur van de Albert Heijn-supermarkten.

Dick Boer, die de dagelijkse leiding had, blijft verantwoordelijk voor alle Europese activiteiten en blijft lid van de raad van bestuur.

Divisies

In de Verenigde Staten komen vier divisies. Stop & Shop wordt opgedeeld in twee aparte stukken: New England en Metro New York.

Daarnaast zijn er de ketens Giant-Landover en Giant-Carlisle. Carl Schlicker is aangesteld om hier leiding aan te geven. Hij rapporteert aan de hoogst verantwoordelijke voor de Amerikaanse activiteiten van Ahold Lawrence Benjamin.

De herverdeling van taken moet Benjamin en Boer de gelegenheid geven meer tijd te besteden aan de groeimogelijkheid in bestaande en nieuwe markten, aldus bestuursvoorzitter John Rishton in de persverklaring.

Overnames

Uitbreiding naar nieuwe markten door overnames staat nadrukkelijk op de agenda, aldus de woordvoerder. Ahold denkt er niet aan overnames te doen in regio's waar het concern niet actief is.

''We hebben altijd gezegd dat we in Europa kijken naar overnames in aangrenzende markten.'' Op dit moment is Ahold naast Nederland ook actief in Zweden (ICA) en in Centraal- en Oost-Europa (Albert/Hypernova).

''Ahold is klaar voor het grote werk'', aldus een analist bij Theodoor Gilissen in een rapportje. Ook zakenbank SNS Securities is te spreken over de plannen. ''We zien dit als een positieve stap. Zo kan Aholds management zich meer richten op het laten groeien van de onderneming door acquisities.''

Tesco

Ahold zou ook zelf overgenomen kunnen worden, menen marktvorsers. ING-analisten Peter Brockwell en John David Roeg schreven eerder deze week dat het Britse Tesco mogelijk een oogje heeft laten vallen op het Nederlandse concern.

Volgens de analisten zou het heel logisch zijn als Tesco Ahold voor een geschatte prijs van 12,8 euro per aandeel overneemt.

Beide verhalen kleefden donderdag aan het aandeel. Om 13.35 uur noteerde Ahold 5 procent hoger op 9,15 euro terwijl de AEX-index 0,6 procent omlaagging.