DEN HAAG - Ouders doen er goed aan te controleren of speelgoed brandveilig is en geen verstikkingsgevaar oplevert voor kleine kinderen of verboden weekmakers bevat.

Dat heeft de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) donderdag, een maand voor Sinterklaas, laten weten.

Speelgoed voor kinderen tot drie jaar bevat nog in een op de vijf gevallen kleine, loszittende onderdelen waar kinderen in kunnen stikken. Het aantal tekortkomingen is sinds 2004 nauwelijks afgenomen, zo blijkt uit onderzoek door de VWA.

Verboden weekmakers komen nog voor in bijna 30 procent van al het speelgoed van zacht kunststof. De VWA noemt dat ''onnodig en onwenselijk''.

Onderzoek

De organisatie doet onderzoek naar stoffen die de schadelijke weekmakers kunnen vervangen. De uitkomsten daarvan worden eind dit jaar verwacht.

Chemische weekmakers, ook wel ftalaten genoemd, worden gebruikt om plastic zacht en buigzaam te maken. Europese regelgeving uit 2005 verbiedt het gebruik van een zestal ftalaten in kinderspeelgoed omdat die nadelige gevolgen kunnen hebben voor de ontwikkeling van kinderen.

Lastig te herkennen

Volgens de VWA is speelgoed met verboden ftalaten voor ouders lastig te herkennen. Maar als plastic vettig aanvoelt en een chemische geur afgeeft, is dat in veel gevallen een slecht teken.

Bijna een kwart van de geteste verkleedkleren, zoals kostuums, maskers en baarden, voldoet niet aan de eisen op het gebied van brandveiligheid.

Ouders krijgen de raad hun verklede kroost uit de buurt te houden van kaarsen en ander open vuur. Knuffels van textiel zijn wel veilig om mee te spelen.