DEN HAAG - Kleine en regionale zorgverzekeraars krijgen een hoge waardering van hun klanten. Zeven van de tien best scorende verzekeraars zijn kleine of regionale verzekeraars. Dit blijkt uit een onderzoek van de vergelijkingssite Independer.nl.

De hoogst scorende in dit jaarlijkse onderzoek naar kwaliteit van zorgverzekeraars is PNO Ziektekosten met een waardering van 8,2.

Verzekerden geven ook hoge cijfers aan de Friesland Zorgverzekeraar en Salland (beide 7,8 gemiddeld), gevolgd door DVZ Achmea en DSW Zorgverzekeraar (beide 7,6 gemiddeld).

De adviesorganisatie vroeg ruim 100.000 bezoekers hun zorgverzekeraar te beoordelen op aspecten als klaarstaan voor de klant, het nakomen van beloften, afhandeling van declaraties en telefonische bereikbaarheid.

Friesland

De Friesland Zorgverzekeraar, voornamelijk actief in de noordelijke provincies, en Salland blinken uit in het afhandelen van declaraties. Zij krijgen voor dit aspect een 8,0. Op de andere aspecten scoren zij niet lager dan een 7,6.

Van de grote verzekeraars buiten de top 10 scoort alleen CZ met een 7,3 hoger dan het gemiddelde (7,2). Menzis en Zilveren Kruis Achmea worden door hun klanten gewaardeerd met een 7,0 en een 6,9.

Onderaan de lijst in het onderzoek staan onder meer AnderZorg, Kruidvat en Turien&Co. Overigens krijgen deze verzekeraars op geen enkel aspect een onvoldoende.