CULEMBORG - De vakbonden De Unie en FNV Bondgenoten hebben woensdag de overheid opgeroepen met een plan van aanpak te komen voor de ontslagen DSB-werknemers.

Volgens de bonden is het nu tijd voor boter bij de vis na eerdere toezeggingen van de ministers Bos (Financiën) en Donner (Sociale Zaken) dat zij de gevolgen voor de werkgelegenheid in Noord-Holland zo beperkt mogelijk willen houden.

De inspanningen van de bewindslieden moeten zich richten op het samenbrengen van werk en werkzoekenden. Ook moet de bedrijvigheid in de regio Noord-Holland worden gestimuleerd, vinden de bonden.

Op straat staan

Door het faillissement van DSB Bank, nu ruim twee weken geleden, kwamen in één klap 1300 van de ongeveer 2000 werknemers op straat te staan.

Van de totale groep DSB-werknemers hebben er ongeveer 800 een economische binding met Noord-Holland.

Mobiliteitscentrum

Voor de werknemers is in Hoorn al een mobiliteitscentrum ingericht. Uitkeringsinstantie UWV werkt daar samen met onder meer de bonden en uitzendbureaus, om te kijken of er voor het DSB-personeel ander werk is.

Vorige maand zijn de werknemers in groepen opgevangen. Deze maand gaan ze individueel met zogenoemde werkcoaches aan tafel.

West-Friesland

Een woordvoerder van UWV benadrukte woensdag dat er ''niks aparts'' voor DSB-werknemers kan worden geregeld. ''Het gaat om reguliere dienstverlening'', aldus de zegsvrouw. ''Iets anders zou ook niet eerlijk zijn ten opzichte van andere werkzoekenden in West-Friesland.''

Minister Donner opende eind vorig jaar een eerste mobiliteitscentrum in Eindhoven, als onderdeel van een pakket aan maatregelen om de economische crisis te bestrijden. Inmiddels is er een landelijk dekkend netwerk.