DEN HAAG - Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie kwartalen voor 7,4 miljard euro aan consumptieve leningen opgenomen.

Dat is 12 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt.

Sinds het uitbreken van de economische crisis is de consument terughoudend met lenen, constateert het CBS. In totaal leenden consumenten in de eerste drie kwartalen 972 miljoen euro minder.

Vooral financieringsmaatschappijen hadden hier last van. Huishoudens leenden bij deze instellingen 615 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Dat is een daling van 20 procent.

Duurzame goederen

Huishoudens bezuinigden vooral op duurzame consumptiegoederen zoals auto's, meubels en elektrische apparaten.

Aan de financiering van auto's is 310 miljoen euro minder aan leningen opgenomen bij financieringsmaatschappijen en voor de aankoop van meubels en elektrische apparaten 243 miljoen euro minder.

Postorderbedrijven

Ook postorderbedrijven hadden flink te lijden onder de economische crisis. Zij verstrekten 111 miljoen euro ofwel bijna een derde minder aan krediet. Banken en creditcardorganisaties zagen hun kredietverstrekking relatief minder sterk teruglopen.