DEN HAAG - Het kabinet trekt 65 miljoen euro uit om van Nederland een internationale proeftuin voor elektrisch rijden te maken. Nederland is volgens experts klein en vlak en daarom ideaal voor de distributie.

De injectie moet weer een half miljard euro aan nationale en internationale investeringen uitlokken

Het geld is onder meer voor de ontwikkeling van betaalbare batterijen en auto's, en ook koopt de overheid er elektro-karretjes mee.

Laagste tarief

In 2020 moeten er 200.000 elektrische auto's rondrijden, op ongeveer acht miljoen 'gewone' auto's. Ze blijven verder vrijgesteld van aanschaf- en wegenbelasting en vallen waarschijnlijk in het laagste tarief van de kilometerheffing.

Een elektrische auto is nu nog bepaald niet goedkoop. De Noorse THINK City, de eerste goedgekeurde Europese elektrische auto, kost ongeveer 40.000 euro. Daarnaast zijn verder de lange oplaadtijd van de batterijen en de beperkte actieradius (van momenteel 180 tot 200 kilometer) minpunten.

Prins Maurits

Prins Maurits, de oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, gaat het elektrisch rijden promoten. Hij krijgt de leiding over het zogenoemde Formule E-aanjaagteam voor de snelle introductie van elektrisch rijden, zo is woensdag uit welingelichte bron vernomen.

Maurits werkte na zijn studie economie in Groningen bij de luchthaven Schiphol. Intussen is hij als zelfstandig ondernemer verbonden aan het Amsterdamse bedrijf The Source.