AMSTERDAM - Makers en uitgevers van radiojingles hebben in een brandbrief felle kritiek geuit op auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. In een brandbrief verwijt een groep van 287 componisten en uitgevers de directie bureaucratie en een gebrek aan transparantie.

De brief werd in oktober al gestuurd, maar de kritiek is woensdag uitgelekt via het Financieele Dagblad. De organisatie zou ook te weinig en te laat betalen.

Kritiek van het bedrijfsleven en de politiek is gebruikelijk, maar van de kant van de auteurs, voor wie Buma/Stemra zegt op te komen, is het nieuw. De organisatie zegt in het Financieele Dagblad zich 'slechts gedeeltelijk' in de kritiek te herkennen.

De kritiek richt zich op een nieuw automatisch systeem dat in 2004 is ingevoerd. Dat moet het automatisch herkennen als een jingle wordt afgespeeld, maar doordat er vaak doorheen wordt gesproken wordt het deuntje veelal niet herkend.

Traag

Klachten over het systeem zou Buma/Stemra te traag in behandeling nemen. Een organisatie zegt dat nog 30 tot 40 procent van zijn composities van het afgelopen jaar niet of onvolledig is uitbetaald. Tegelijk zouden opdrachtgevers minder betalen voor de tunes omdat 'Buma toch al betaalt'.

Inmiddels zouden veel componisten daarom al zijn overgestapt naar de Britse concurrent Performing Right Society. Europese regelgeving maakt het mogelijk dat ook buitenlandse auteursrechtenorganisaties zich op de Nederlandse markt mogen begeven, wat het er voor het bedrijfsleven niet overzichtelijker op maakt.

Lukraak

Het bedrijfsleven heeft al langer kritiek op organisaties als Buma/Stemra, bijvoorbeeld omdat die lukraak rekeningen versturen naar bedrijven die vervolgens duidelijk moeten maken dat ze geen auteursrechtelijk beschermde muziek in hun bedrijf afspelen. De VVD klaagde in 2006 al dat de heffingen voor het afspelen van muziek 'totaal niet onderbouwd' zijn.