DEN HAAG - De Unie van Waterschappen heeft een plan voor het waterbeheer dat in 2011 een bezuiniging van 100 miljoen euro oplevert. Het bestaat uit een doelmatiger aanpak in de waterketen, onder andere door meer samenwerking.

Op de lange termijn (omstreeks 2020) gaan waterschappen ook fuseren.

Volgens een woordvoerster hebben de plannen voorlopig geen gevolgen voor het personeel en hoeft er niemand gedwongen uit. ''Het duurt nog lang voordat alles zijn beslag krijgt.''

Volgens de voorzitter van de Unie, Sybe Schaap, leveren de voorstellen een win-win-situatie op, door de omvangrijke bezuiniging, doeltreffender manier van werken en door minder bestuurslagen.

Het plan voorziet in twee uiteindelijke waterbeheerders. Dat is op nationaal niveau Rijkswaterstaat en op regionaal niveau zijn het de waterschappen. Schaap maakt het zelf niet meer mee, hij werkt nog tot en met december bij de Unie.

Vooruitziende blik

De Unie van Waterschappen presenteert de plannen woensdag in Den Haag. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) is enthousiast over de voorstellen.

''Het getuigt van een vooruitziende blik om met een bezuiniging van niet minder dan 100 miljoen euro, tegelijkertijd een toekomstvisie neer te leggen voor een rationeler waterbeheer in ons land.''

Ze vertrouwt erop dat het plan kan helpen in 'deze moeilijke economische tijden' kosten te besparen, zonder dat Nederland zijn toonaangevende positie in de wereld op het gebied van water verspeelt.