DETROIT - General Motors ziet af van de verkoop van Opel. Dat heeft het bestuur van het Amerikaanse autoconcern dinsdag bekendgemaakt.

''Gezien de verbeterende omstandigheden voor GM en het belang van Opel voor de internationale strategie van GM heeft het bestuur besloten Opel te houden'', aldus het concern in een verklaring.

Vorige maand sloot het concern na een maandenlange biedingenstrijd nog een akkoord met een consortium van de Canadese fabrikant van auto-onderdelen Magna en de Russische staatsbank Sberbank over de verkoop van 55 procent van de aandelen van Opel. De partijen wisten echter niet tot overeenstemming te komen.

Magna legt zich neer bij het besluit van GM. "We hebben begrepen dat de Raad van Bestuur tot de conclusie is gekomen dat het in het belang was van GM om Opel te behouden", zei Siegfried Wolf van Magna. "Wij blijven Opel en GM steunen in de uitdagingen die voor hen liggen".

Steun van regering

De Duitse regering toonde zich de afgelopen maanden bereid de hervorming van Opel te ondersteunen met 4,5 miljard euro aan noodkredieten. In eerste instantie koppelde het die steun aan een overname door Magna.

Onder druk van Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) liet de overheid vorige week echter weten dat de steun niet afhankelijk is van de eigenaar van Opel. Dat opende mede de deur voor GM om te besluiten Opel in eigen hand te houden.

Betreuren

De Duitse regering betreurt het besluit van General Motors Opel toch niet te verkopen. Zo liet een woordvoerder weten.

''Met dit besluit is een investeringsproces afgebroken dat meer dan zes maanden heeft geduurd.'' Duitsland verwacht nu dat GM het overbruggingskrediet van 1,5 miljard euro dat Duitse staatsbanken hebben verstrekt, terugbetaalt.

Werknemers

De werknemers van Opel in Duitsland reageren met woede en ongeloof op het nieuws dat General Motors Opel toch niet wil verkopen. Ook in België heerst ongeloof bij de vakbonden over het onverwachte besluit.

De voorzitter van de ondernemingsraad Klaus Franz vreest voor het voortbestaan van de Opelfabrieken in Bochum en Kaiserslautern in Duitsland en in Antwerpen.

''Nu ligt het oude plan van GM weer op tafel'', aldus Franz. ''Dat betekent dat die drie fabrieken acuut in gevaar zijn.''

Magna

De ondernemingsraad verwacht dat de financiële steun die de Duitse regering in het vooruitzicht had gesteld bij een overname van Opel door het Canadese Magna, nu van de baan is.

''Ik ga ervan uit dat de Bondsregering zich niet onder druk laat zetten door GM, omdat er met Magna een alternatief is'', aldus Franz.