DEN HAAG - De verkoop door ABN Amro van dochterbedrijf HBU aan Deutsche Bank is voor het CDA ''nog geen gelopen race''.

Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée dinsdag.

Het parlement spreekt woensdag met minister Wouter Bos (Financiën) over de situatie bij de staatsbanken ABN Amro en Fortis Bank Nederland en ING.

Akkoord

Twee weken geleden bereikte Bos een akkoord op hoofdlijnen over de verkoop van HBU. ABN Amro moet dit onderdeel, en nog wat kleinere kantoren, afstoten van Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie). De verkoop is een keiharde voorwaarde om goedkeuring te krijgen voor de geplande fusie van ABN Amro en Fortis.

Het CDA wil duidelijkheid over de precieze financiële consequenties. De Nerée vreest dat onder druk van Kroes er nu flink verlies is geleden op de verkoop. Hij vraagt zich eveneens af of er geen andere onderdelen verkocht hadden kunnen worden.

ING

De CDA'er wil ook opheldering over de recente aankondigingen rond bankverzekeraar ING, dat binnenkort de helft van de ontvangen staatssteun terugbetaalt. Ook betaalt ING onder druk van de Europese Commissie een hogere premie voor de overheidsgaranties voor risicovolle hypotheken.

De Nerée zegt signalen te hebben dat ING anders is behandeld dan andere Europese banken die staatssteun hebben ontvangen. ''Het kan niet zo zijn dat wij de gekke Henkie van Europa zijn.''

Coalitiegenoot PvdA wacht vooralsnog op meer informatie over het akkoord rond HBU. Volgens PvdA-Kamerlid Paul Tang valt er voor het parlement nu nog geen finale oordeel te geven. Hij toont zich tevreden over de afspraken met ING, die de belastingbetaler een flinke winst opleveren.