DEN HAAG - Wijn is vanaf volgend jaar hoogstwaarschijnlijk iets duurder.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel van de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie om de accijns met 2,7 procent te verhogen.

Het betekent ongeveer drie cent meer voor een fles wijn, en tien cent voor een fles champagne.

De maatregel levert 7 miljoen euro op. De coalitiepartijen willen dat geld gebruiken om voor ouders die van hun overleden kind erven de vrijstelling voor erfenisbelasting te verhogen van 2000 euro naar 45.000.

Belastingparadijzen

Een meerderheid stemde dinsdag in met de aanpassingen aan de successie- en erfenisbelasting, die moeten zorgen voor lagere tarieven en vereenvoudiging van het stelsel.

Verantwoordelijk staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) betaalt de plannen door geld op te sporen dat door Nederlanders is weggesluisd naar belastingparadijzen. SP en VVD stemden tegen de voorstellen. Vooral de tegenstem van de VVD stelde De Jager zeer teleur.

De liberalen willen de belasting het liefst helemaal afschaffen. ''In 150 jaar is dit de eerste aanpassing naar fors lagere tarieven en dan stemt de VVD tegen. Zelf hebben ze geen enkel voorstel daartoe ingediend. Het is een gotspe.''

Accijns

Door wijzigingsvoorstellen vanuit de Kamer werd verder nog geregeld dat er ruimere vrijstellingen komen voor gehandicapten, stiefkinderen van ongehuwde ouders en mantelzorgers met kinderen.

Om dat laatste financieel mogelijk te maken moet wel de accijns op shag met twee cent per pakje omhoog.