PARIJS - De luchtvaartmaatschappijen KLM en Air France zijn het in principe eens over een samenwerkingsverband. Dat hebben de Franse vakbonden maandagavond gemeld. Volgens de bonden trekken KLM en Air France samen een nieuwe houdstermaatschappij op, waarin beide merken worden ondergebracht.

Beide maatschappijen maken de alliantie dinsdagochtend om 07.00 uur wereldkundig, aldus Philippe Decrulle van de Franse vakbond CFDT. Decrulle zit ook in de ondernemingsraad van Air France. Deze heeft maandag met de directie van de maatschappij gesproken over de samenwerking.

Geen overeenkomst

Een woordvoerder van KLM zei in een reactie dat de twee bedrijven nog steeds met elkaar in gesprek zijn. "Er is nog geen overeenkomst." Maandagavond komt in Parijs de raad van commissarissen van Air France bijeen. Ook bij KLM vindt nog overleg plaats, aldus de woordvoerder.

Door de oprichting van een nieuwe houdstermaatschappij blijft het merk KLM na de vorming van een alliantie bestaan. Ook zijn er afspraken gemaakt over de landingsrechten van KLM. De luchtvaartmaatschappij heeft bedongen dat het aantal landingen op Schiphol de eerste drie jaar wordt gegarandeerd, aldus de vakbonden. Ingewijden zeggen dat de gesprekken over een samenwerking vertraging hebben opgelopen door de zorgen aan Nederlandse zijde over de positie van Schiphol.

Volgens François Cabrera van de bond CFDT doet Air France een emissie om de aandeelhouders van KLM te betalen. Deze aandelen zullen worden geruild tegen aandelen KLM. Door de uitgifte van nieuwe aandelen zal het belang dat de Franse staat in Air France heeft, tot onder de 50 procent dalen. De staat bezit momenteel nog ,4 procent van de aandelen in de Franse luchtvaartmaatschappij. Naar verwachting krijgt Air France 80 tot 85 procent van de nieuwe holding in handen, de overige aandelen gaan naar KLM.

Alitalia

Een vakbondslid van de ondernemingsraad van Air France zei tegen het Franse persbureau AFP dat de raad van bestuur van de nieuwe gezamenlijke onderneming uit zestien personen zal bestaan. KLM mag vier bestuurders inbrengen, Air France levert elf leden van de nieuwe raad. De laatste bestuurder wordt ingebracht door Alitalia. De Italiaanse maatschappij werkt samen met de Fransen in het luchtvaartverbond SkyTeam. De Italianen hebben de afgelopen weken druk uitgeoefend om een rol te kunnen spelen in de samenwerking tussen KLM en Air France.