AMSTERDAM - Bedrijven betalen rekeningen sneller dan een halfjaar geleden. Dat blijkt dinsdag uit de Credit Management Trendmeter die softwareleverancier OnGuard door Blauw Research heeft laten uitvoeren.

Van de ondervraagden die verantwoordelijk zijn voor het innen van rekeningen zegt 49 procent dat rekeningen langer blijven liggen dan een halfjaar geleden.

In werkelijkheid worden rekeningen tegenwoordig echter sneller betaald, stelt OnGuard. Sinds maart 2007 werd de betaling steeds langer uitgesteld, maar het tij is gekeerd.

Zo betaalden klanten hun rekeningen een halfjaar geleden gemiddeld na zestig dagen en nu na 58 dagen. Het percentage klanten dat de rekening op tijd betaalt steeg van 64 naar 68 procent.

Vooruitzichten

De vooruitzichten zijn optimistischer geworden. In mei verwachtte 72 procent van de ondervraagden nog een verslechtering van de betalingsmoraal. Nu is dat 47 procent. Tien procent verwacht een verbetering en 39 procent verwacht dat de moraal hetzelfde blijft.

Van de belofte van de overheid om rekeningen sneller te betalen is weinig te merken. In de top drie van langzaamste betalers staat de overheid op de derde plaats.

Ter Horst

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) beloofde in april dat rekeningen voortaan binnen dertig dagen worden betaald.

De rekeningen werden toen gemiddeld na 46 dagen betaald. In september meldde incassobureau Intrum Justitia echter dat de overheid langzamer is gaan betalen en pas na 49 dagen betaalt. Ter Horst zei zich niet in de cijfers te herkennen.