UTRECHT - De directie van Fortis ontkent dat ze wil dat het integratieproces met ABN Amro een jaar wordt stilgelegd.

''Fortis Bank Nederland koerst volledig op integratie en is druk bezig met de voorbereidingen'', aldus een woordvoerder van de bank.

Fortis reageert daarmee op uitspraken van Tim op ten Noort, voorzitter van de ondernemingsraad (or) van Fortis Bank Nederland.

Hij zou in een interview met Praktijkblad Ondernemingsraad gezegd hebben dat het bestuur wil dat het integratieproces met ABN Amro een jaar wordt stilgelegd. Vorige maand pleitte de or van Fortis zelf al voor uitstel.

Begrip

''Alle lagen hebben begrip voor ons standpunt. Zij her- en erkennen de zorgen die wij hebben geuit. Dus ook bij de top zijn er twijfels over de integratie. Dat kunnen ze echter moeilijk naar buiten communiceren, want dan heb je de poppen aan het dansen. Ze zijn blij dat wij die kastanjes uit het vuur halen'', aldus Op ten Noort in het interview.

Volgens hem wordt de steun vanuit de top ingegeven door ''de vrees dat ABN Amro ons wil domineren op basis van haar grootte''. ''Dat zie je al bij de benoemingen in de bovenste lagen, waar zij de overhand hebben.''

Zelfstandig

Volgens de woordvoerder van Fortis Bank Nederland heeft de or een zelfstandige positie en is daarom vrij om een eigen standpunt te bepalen.

''Maar Op ten Noort geeft in het interview aan dat er begrip is voor het standpunt van de or en zeker niet dat dit wordt gesteund. Ten aanzien van benoemingen is er goed evenwicht ontstaan tussen beide organisaties'', aldus de woordvoerder.

Verkeerde context

In een reactie liet de ondernemingsraad van Fortis weten dat de uitspraken van Op ten Noort door het Praktijkblad Ondernemingsraad ''in een verkeerde context zijn geplaatst''.

Volgens de or heeft Op ten Noort in het interview aangegeven dat er bij de top van Fortis begrip is voor de standpunten van de or, maar niet van steun.