LONDEN - De Britse banken Royal Bank of Schotland (RBS) en Lloyds gaan de komende jaren grote veranderingen tegemoet. De Britse regering maakte dinsdag plannen bekend die betekenen dat de banken grote delen van hun activiteiten moeten afstoten.

Tegelijkertijd pompt de Britse regering ongeveer 30 miljard Britse pond (33,3 miljard euro) in de twee banken.

Met de ingreep komt het Britse ministerie tegemoet aan eisen van de Europese Commissie, dat banken die staatshulp hebben gekregen forse saneringen moeten doen.

Daarmee moet worden voorkomen dat deze banken voordelen genieten ten opzichte van banken die geen hulp hebben gehad.

Meer concurrentie

''Om meer concurrentie in de Britse bankensector te bevorderen en tegemoet te komen aan de Europese regels voor staatssteun zullen de banken aanzienlijke delen van hun activiteiten moeten afstoten in de komende vier jaar'', zo stelde het Britse ministerie van Financiën.

In totaal komt 10 procent van de Britse bankactiviteiten voor particulieren in de etalage te staan.

De Britse staat steekt nog eens 25,5 miljard Britse pond in RBS. In ruil hiervoor stijgt het belang van de overheid in de bank naar 84 procent, terwijl het stemrecht klimt naar 75 procent.

Risicovolle beleggingen ter waarde van 282 miljard pond worden ondergebracht in een staatsfonds met garantie.

NatWest-vestigingen

RBS liet weten zijn vestigingen te gaan verkopen in de streken Wales en Engeland. Verder worden NatWest-vestigingen in Schotland afgestoten, evenals delen van de verzekerings- en zakenbankactiviteiten.

Lloyds liet weten 21 miljard pond (23,3 miljard euro) te gaan ophalen, onder meer via de uitgifte van nieuwe aandelen. Het belang van de Britse overheid in Lloyds blijft gehandhaafd op 43 procent. De bank gaat onder meer vestigingen afstoten in Schotland.

Het Britse ministerie van Financiën liet weten ''in principe'' overeenstemming te hebben bereikt met eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) over de ingrepen.

Eerder dwong zij bij ING al grote veranderingen af. Vorige week maakte ING bekend dat ongeveer een derde van alle activiteiten, waaronder de verzekeringsactiviteiten, worden verkocht.