UTRECHT - Bank en verzekeraar SNS Reaal betaalt nog deze maand 185 miljoen euro vervroegd terug aan de Nederlandse staat.

Ook betaalt het concern 65 miljoen euro terug aan de Stichting Beheer SNS Reaal. SNS kondigde dinsdag voorbeurs aan het totale bedrag van 250 miljoen euro op 30 november te willen terugstorten.

Het Utrechtse financiële concern maakte in september al bekend aandelen uit te geven om 250 miljoen euro van de ontvangen steun af te lossen.

Premie

De bank en verzekeraar betaalt nu een premie van maximaal 13 procent voor de vervroegde terugbetaling. De premie is afhankelijk van de gemiddelde koers van het aandeel tussen 23 en 27 november.

Ook moet SNS rente betalen. SNS ontloopt wel een boete en bespaart zo 125 miljoen euro.

Staatsteun

SNS klopte vorig jaar aan bij Minister Wouter Bos van Financiën, nadat het concern hard was geraakt door de kredietcrisis. Het concern ontving 750 miljoen euro aan staatssteun. Ook ontving het bedrijf een kapitaalinjectie van de stichting van 500 miljoen euro.

Topman Ronald Latenstein van SNS sprak dinsdag in een toelichting van ''een eerste stap naar volledige terugbetaling''. De Nederlandsche Bank heeft zijn goedkeuring gegeven aan de terugbetaling.

Vorige week kondigden financiële concerns Aegon en ING al aan een deel van de staatssteun terug te betalen. ING betaalt 5 miljard euro vervroegd terug, Aegon 1 miljard euro.