LEEUWARDEN - De provincie Friesland wil af van het belang van ,5 procent in energiebedrijf NUON. In een interview met Het Financieele Dagblad zegt gedeputeerde J. Ploeg een doorbraak te willen forceren in de vastgelopen discussie over privatisering van energiebedrijven.

Ploeg gooit maandag "de knuppel in het politieke hoenderhok". "Wij zijn de toevallige eigenaar van een minderheidsbelang in een structuur NV, waarin we verder niets te zeggen hebben. Wij worden er wel op aangesproken als er iets fout gaat in de stoomvoorziening."

Verder is Ploeg ontevreden over het dividend. "Ons belang heeft misschien wel een waarde van 1 miljard euro. Vorig jaar ontvingen we 7 miljoen euro aan dividend, minder dan 1 procent."

Ploeg heeft een 'open' brief geschreven aan minister Brinkhorst van Economische Zaken. Als het aan de provincie Friesland ligt, wordt Nuon gesplitst in een netwerkbedrijf en een verkoopbedrijf. Het netwerkbedrijf zou dan naar de staat en het verkoopbedrijf naar een private partij moeten gaan.

De verkoop van het energiebedrijf stuit op problemen, omdat in de Tweede Kamer grote weerstand bestaat tegen private eigendom van nutsbedrijven. De partijen zien de netten als een belangrijke infrastructuur die in handen van de staat moeten blijven.

In 2001 besloten gedeputeerde staten van de provincie Gelderland al dat het af wil van de aandelen in Nuon. De provincie is met 45,3 procent van de aandelen grootaandeelhouder van het van oorsprong Gelderse energiebedrijf. Nuon zet jaarlijks 4,7 miljard euro om. Het bedrijf opereert ook in het buitenland.