AMSTERDAM - FortisEffect, een stichting die opkomt voor mensen die geld hebben belegd in Fortis, onderzoekt de mogelijkheden om voor aandeelhouders een claim in te dienen tegen Fortis wegens onjuiste voorlichting in de periode 2007 en 2008.

Dat heeft advocaat Adriaan de Gier van FortisEffect maandag bekendgemaakt.

Het onderzoek richt zich op de periode waarin Fortis bezig was met de integratie van ABN Amro, wat uiteindelijk leidde tot grote problemen bij Fortis en de ontmanteling van de bank door de Nederlandse en Belgische overheden in oktober vorig jaar.

Onderzoek

Het onderzoek van FortisEffect richt zich ook op de voormalige bestuurders van Fortis en op de rol van De Nederlandsche Bank (DNB) bij de gang van zaken.

''Voor ons is duidelijk dat Fortis geruime tijd heeft gedaan alsof ze er financieel goed voor stond en de integratie met de ABN goed verliep, terwijl de feiten in werkelijkheid anders lagen'', aldus De Gier.

Financiële positie

Volgens de stichting heeft Fortis in de betreffende periode steeds bevestigd dat de financiële positie goed was.

Op basis van die informatie heeft de bank veel geld opgehaald met de uitgifte van aandelen en obligaties.

DNB

De Gier betrekt bij zijn onderzoek ook de rol van DNB. ''We hebben aanwijzingen dat DNB op de hoogte was van deze onjuiste voorlichting en niet heeft ingegrepen, althans er niet voor heeft gezorgd dat de markt alsnog correct werd geïnformeerd. Als dat waar is, is niet uitgesloten dat DNB mede verantwoordelijk is voor de schade van de beleggers'', aldus De Gier.