DUBLIN - De Ierse prijsvechter Ryanair heeft de nettowinst in het eerste halfjaar van zijn boekjaar bijna zien verviervoudigen tot 387 miljoen euro, zo meldde het luchtvaartbedrijf maandag.

Maar het bedrijf waarschuwde voor verlies in het tweede halfjaar door lagere tarieven.

Evengoed denkt de luchtvaartmaatschappij het boekjaar af te sluiten met een winst van tussen de 200 miljoen en maximaal 300 miljoen euro.

De gemiddelde ticketprijs daalde in de afgelopen zes maanden met 17 procent, voor de tweede helft van het jaar rekent Ryanair op een daling met maximaal 20 procent van de prijs.

Het goede resultaat in het eerste halfjaar was voor een groot deel te danken aan lagere brandstofkosten, zo zei topman Michael O'Leary in een verklaring.

Werkend model

Volgens O'Leary bewijst de winsttoename en een toename in het aantal vervoerde passagiers dat het 'goedkoopste ticket-model' en het 'meedogenloze kostenbeleid' werkt.

Verder zei Ryanair dat gesprekken met vliegtuigbouwer Boeing over de aanschaf van tweehonderd nieuwe toestellen niet soepel verlopen en dat het bedrijf overweegt de langdurige samenwerking met Boeing te beëindigen.

''Als we ons overtollig kapitaal niet op een efficiënte manier in vliegtuigen kunnen steken, dan zouden we het aan de aandeelhouders moeten uitkeren'', zei O'Leary.

Ryanair zei dat het nog steeds marktaandeel afsnoept van gevestigde namen zoals Air France-KLM, British Airways en Lufthansa.