UTRECHT - Jongeren doen steeds vaker een beroep op schuldhulpverlening. Dat is voor het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) aanleiding om samen met het ministerie van Sociale Zaken in oktober een campagne te houden gericht op jongeren.

Het wordt geen grote, maar wel een doelgerichte campagne, aldus het NIBUD. In jongerenbladen en programma's voor de jeugd op radio en tv wordt aandacht gevraagd voor geldproblemen. Ook roept het instituut jongeren op mee te doen aan de enquête 'gat-in-je-hand'. Die is te vinden op de website www.jeugd-en-geld.nl. Zo hoopt het NIBUD een goed en actueel beeld te krijgen van hoe het staat met de schulden van jongeren.

De eerste drie maanden van dit jaar is het aantal mensen dat een beroep heeft gedaan op de schuldhulpverlening met 40 procent gestegen vergeleken bij diezelfde periode in 2002. Ook het aantal jongeren dat aanklopt bij de kredietbanken neemt toe.

Vooral jongeren van 16 tot en met 23 jaar, die na hun vmbo-opleiding werken en leren combineren, vormen een kwetsbare groep. Uit eerder NIBUD-onderzoek blijkt dat van deze groep een op de vijf jongeren gemiddeld 1400 euro schuld heeft. In de categorie jaar en ouder heeft zelfs een op de drie een schuld van 4500 euro.

Het geld gaat bij de jongeren vooral op aan leuke dingen, zoals uitgaan, kleding en het mobieltje. De helft heeft geld geleend van familie, eenderde bij een bank en bijna een kwart bij vrienden.