AMSTERDAM - Drie Engelse banken verkopen de komende jaren zevenhonderd onderdelen. Dat moeten ze doen omdat ze tijdens de crisis overheidssteun hebben gekregen, zegt een bron binnen de Britse overheid.

De onderdelen worden gereserveerd voor nieuwe partijen op de Britse markt. Zo moeten de komende vijf jaar drie nieuwe banken ontstaan.

De banken onderhandelen nog met Europese wetgevers over hoeveel onderdelen ze moeten verkopen om de staatssteun die ze kregen te compenseren. Gevestigde spelers zoals Barclays of het Spaanse Banco Santander mogen geen bod uitbrengen.

Het aantal te verkopen onderdelen kan oplopen tot zevenhonderd. Het gaat dan om alle honderd onderdelen van Northern Rock, een deel van de drieduizend onderdelen van Lloyds Banking en een deel van de 2200 onderdelen van Royal Bank of Schotland.

Miljarden

Engeland pompte miljarden ponden in de banksector om te voorkomen dat het financiële systeem door de kredietcrisis instortte. Northern Rock werd eerder dit jaar genationaliseerd. Ook heeft de overheid een aanzienlijk aandeel in Roybal Bank of Schotland en in Lloyds Banking.

De Europese Unie dwingt de banken onderdelen af te staan om oneerlijke concurrentie te voorkomen. De verkoop van de onderdelen zou er ook voor zorgen dat de overheid een deel van zijn geld terugkrijgt.