DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vertrekt zondag naar Bonaire, Sint Eustatius en Saba om te bespreken wat de gevolgen zijn voor de sociale zekerheid op de zogeheten BES-eilanden als zij volgend jaar bijzondere gemeenten zijn geworden van Nederland.

De bewindsman wees er daags voor zijn vertrek op dat mensen op de Antillaanse eilanden nog een oudedagsvoorziening hebben vanaf 60 jaar, terwijl het kabinet plannen heeft om in Nederland de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.

Volgens Donner kennen Bonaire, Sint Eustatius en Saba hun eigen stelsel van sociale zekerheid. Zo kennen ze in plaats van bijstand een regeling die onderstand heet en daarnaast nog een werkloosheidsuitkering.

De hoogte van de uitkeringen is gebaseerd op het lokale welvaartsniveau. Dat blijft waarschijnlijk zo. De minister wil vooral de situatie op de eilanden komen bespreken. De verwachting is dat later concrete afspraken worden gemaakt.

De minister is donderdag weer terug in Nederland. Later die dag heeft hij een debat in de Tweede Kamer over het kabinetsplan om in Nederland de AOW-leeftijd te verhogen.