STOCKHOLM - De Zweedse regering wil energieconcern Vattenfall, de nieuwe eigenaar van Nuon, dwingen in Europa om te schakelen naar een groenere elektriciteitsproductie.

Dat zei de Zweedse staatssecretaris van Economische Zaken Ola Altera zaterdag in een interview met de krant Svenska Dagbladet.

Vlak na de klimaattop in Kopenhagen in december moet er volgens de regering een wet komen met quota voor de hoeveelheid fossiele brandstoffen die het staatsbedrijf Vattenfall mag gebruiken.

''De regering wil geen verbod op kolencentrales, maar de klimaatafspraken voor de EU tot 2020 zijn helder. Minder kolen, meer vernieuwbare energiebronnen'', aldus Altera in Svenska Dagbladet.

Veel kritiek

Vattenfall is een van Europa's grootste energieproducenten. Ieder jaar stoot het concern volgens de Zweedse staat 100 miljoen ton CO2-uit. Dat is meer dan de totale uitstoot van de industrie in Zweden.

Vattenfall kocht eerder dit jaar in Nederland energiebedrijf Nuon, maar is ook groot in Duitsland. Er is het afgelopen jaar veel kritiek op Vattenfall, onder meer van de Zweedse en Duitse overheden.

Zo zijn er incidenten geweest in kerncentrales van het bedrijf in beide landen. Verder zouden de kolencentrales in Duitsland volgens milieuorganisatie Greenpeace en de Groenen in het Europarlement te vervuilend zijn.