AMSTERDAM - Supermarkten in Amsterdamse achterstandswijken gaan volgend jaar bij wijze van experiment stunten met de prijs van gezond eten.

Daardoor moet duidelijk worden of mensen dat dan meer gaan kopen. De proef is een initiatief van het Instituut voor Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam, zegt directeur Jaap Seidell zaterdag in een interview in Het Parool.

''We gaan volgend jaar in Amsterdamse achterstandwijken met supermarkten een nieuw experiment met prijsmaatregelen doen en kijken of de voedingskeuze daardoor verandert'', aldus Seidell.

''Uit interviews is gebleken dat mensen bijvoorbeeld heel gevoelig zijn voor aanbiedingen, dus supermarkten straks gaan stunten met groente en fruit in plaats van met grote zakken chips. We verwachten daar veel van.''

Omvangrijk experiment

Hoeveel supermarkten aan de proef meedoen, wil de directeur in Het Parool niet zeggen. ''De onderhandelingen lopen nog. Maar het wordt een omvangrijk experiment waar veel ketens aan mee zullen doen. Om de effecten goed te kunnen meten, hebben we veel deelnemers nodig.''

Het instituut van Seidell deed eerder al in opdracht van minister Ab Klink (Volksgezondheid) onderzoek naar de rol van de prijs bij de keuze van consumenten.

Hij adviseerde toen om de prijzen van gezond eten te verlagen. De minister vond zijn bevindingen echter niet hard genoeg. Daarom komt er nu deze proef.

Duurder

Seidell vertelt verder dat gezond eten flink duurder is dan ongezond voedsel. Door de economische crisis gaan volgens hem ook steeds meer mensen slecht eten. ''De crisis leidt tot een ongezonder voedingspatroon. Het snoepgebruik en de bezoeken aan fastfoodrestaurants nemen toe.''