HOUSTON - De Amerikaanse autoriteiten hebben het Britse olieconcern BP een recordboete van ruim 87 miljoen dollar (59 miljoen euro) opgelegd.

BP is afspraken over verbetering van de veiligheid bij een raffinaderij in Texas niet nagekomen. Bij deze raffinaderij kwamen in 2005 vijftien mensen om bij een explosie.

Volgens de Amerikaanse minister van Arbeid, Hilda Solis, kunnen de overtredingen van BP tot een nieuwe ramp leiden.

Inspecteurs hebben 270 zaken ontdekt waarin het bedrijf faalde om zijn veiligheidsstandaarden te verbeteren. Daarnaast zijn er nog eens 439 nieuwe ''moedwillige'' overtredingen ontdekt.

Nog nooit is in de Verenigde Staten zo'n hoge boete opgelegd voor overtreding van veiligheidsregels. BP heeft beroep aangetekend.

Explosie

De raffinaderij in Texas City, vijftig kilometer ten zuidoosten van Houston, is de op twee na grootste in de Verenigde Staten. Op 23 maart 2005 vond er een enorme explosie plaats, nadat volgens intern onderzoek van BP een gaswolk vlam vatte.

Deze wolk ontstond nadat personeelsleden te veel olie in een raffinagetoren hadden gedaan. BP stelde destijds dat het aantal slachtoffers zo hoog is uitgevallen doordat sommige werknemers hun woonwagens vlakbij de raffinaderij hadden gezet.

Verantwoordelijkheid

BP nam de volledige verantwoordelijkheid voor de ramp op zich. Aan familieleden van de slachtoffers en de 170 gewonden is zo'n 2 miljard dollar betaald. Nog eens 1 miljard dollar werd geïnvesteerd in de reparatie en de verbetering van het raffinagecomplex.

De Amerikaanse minister van Arbeid, Solis, stelt nu dat de verbeteringen niet voldoende zijn geweest. ''Bij deze onderneming blijven duidelijke procedures ontbreken die een nieuwe rampzalige explosie kunnen voorkomen.''