AMSTERDAM - Medewerkers van RTL gaan maandag praten over acties om de stroeve cao-onderhandelingen vlot te trekken.

RTL wil bezuinigen op de vergoedingen voor nacht- en avondwerk en atv afschaffen. De bonden vinden dat niet nodig omdat RTL winst maakt. Volgens journalistenbond NVJ gaat het om een principieel verschil van inzicht.

Om wat voor soort acties het gaat is nog onduidelijk. Daar wordt maandagmiddag over gepraat.

Stakingen zijn vooralsnog niet aan de orde, zegt een woordvoerder van de NVJ. Ook zullen zenders van RTL als het aan de bond ligt niet op zwart gaan.

Ledenvergadering

De onderhandelingen over een nieuwe cao lopen al tijden en dreigen helemaal vast te lopen. Tijdens een ledenvergadering bij RTL schaarden de leden zich volgens de NVJ achter de ingeslagen weg.

Dat houdt in dat de wensen van de directie voor forse besparingen niet worden ingewilligd.

Arbeidsvoorwaarden

De bonden zeggen best bereid te zijn RTL tegemoet te komen, omdat het moeilijke tijden zijn, maar inleveren op de arbeidsvoorwaarden is onbespreekbaar.

Dat is volgens de NVJ iets dat meer past bij een bedrijf op de rand van de afgrond terwijl RTL winst maakt. "De werknemers zijn niet van plan op te draaien voor het dividend van de aandeelhouders."

Prijscompensatie

De NVJ vraagt voor dit jaar en volgend jaar alleen om prijscompensatie en niet om een aanvullende loonstijging. RTL wilde aanvankelijk de werkweek verlengen van 38 naar 40 uur, maar dat is al van tafel.

Het voorstel om de zogeheten NRV-vergoeding, voor werk op ongebruikelijke uren, in te perken leidt ook tot grote weerstand.

Daardoor zouden met name redacteuren 150 tot 400 euro moeten inleveren.