AMSTERDAM - President Obama mag zichzelf dankzij miljarden aan overheidssteun op de borst kloppen. De Amerikaanse regering berichtte vrijdag dat er 650.000 banen zouden zijn gered of gecreëerd.

Obama's regering spitte duizenden verslagen door van ontvangers van financiële hulp; lokale overheden, bedrijven en universiteiten.

Het werkelijke aantal banen ligt volgens de regering zelfs dichtbij 1 miljoen, aangezien alleen nog maar de impact van 150 miljard dollar van de in totaal 339 miljard dollar steun (de zogeheten 'American Recovery and Reinvestment Act') is onderzocht.

Met het geld worden momenteel projecten als onderhoud aan wegen, breedband internet, onderwijs en elektrische auto's gefinancierd.

De overheid benadrukt dat de steun ook nog voor een indirecte impuls heeft gezorgd, zoals de bestedingen van werknemers en bedrijven die profiteren van de 'Recovery Act'.

Cijfers

De cijfers worden in de loop van vrijdag gepubliceerd op Recovery.gov, een website die de Amerikaanse crisishulp in kaart breng. Zo is zeer gedetailleerd te zien hoe het geld is gespendeerd.

Economen schatten dat de stimuleringsmaatregelen het afgelopen kwartaal 3,5 procent hebben bijgedragen aan de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Dat is precies evenveel groei als het ministerie van Handel donderdag bekend maakte.

787 miljard dollar

De VS pompten het afgelopen jaar in totaal 787 miljard dollar in de economie, waarvan het grootste deel uit werd getrokken om de wankelende financiële sector te stutten.

Sinds die miljarden in februari werden uitgetrokken verloren echter ook 2,6 miljoen Amerikanen hun baan, zo blijkt uit cijfers van het Bureau van Arbeidsstatistieken.

De Republikeinse partij reageert dan ook geprikkeld op het nieuws van de Democraat Obama. "Het is duidelijk dat Obama's regering de economische realiteit probeert te verdoezelen door banencijfers uit het niks te fabriceren", aldus een reactie op de website van de partij. "Hij doet er beter aan de belastingen te verlagen".