BRUSSEL - Door btw-fraude hebben de schatkisten van 25 EU-landen samen zo'n 90 à 113 miljard euro misgelopen in een periode van zeven jaar, aldus een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie over de periode 2000 tot en met 2006.

De fraude beslaat zo'n 12 procent van de inkomsten die de belastingdiensten theoretisch aan btw hadden moeten ontvangen.

Het meeste zwartwerk vindt plaats in Griekenland. Daar ontbreekt zelfs 30 procent van de btw-inkomsten die de belastingdienst theoretisch had moeten ontvangen, aldus de Europese Commissie vrijdag.

Nederland behoort tot de eerlijkste landen. Hier loopt de schatkist slechts 3 procent van de btw-inkomsten mis door fraude. In 2006 ging het om 1,4 miljard euro.

Schattingen

Luxemburg heeft het allerminste zwartwerk van de 25 onderzochte EU-landen: de fraude beloopt daar slechts 1 procent van de theoretische btw-inkomsten.

EU-commissaris Laszlo Kovacs (Belasting): ''In onze strijd tegen belastingfraude hebben we cijfers nodig over de omvang van de verliezen. Deze studie bevestigt schattingen uit het verleden en onderstreept de absolute noodzaak voor de EU en lidstaten om door te gaan met de strijd tegen btw-fraude.''