AMSTERDAM - Na een week met alleen maar koersdalingen hebben de Europese effectenbeurzen maandagmorgen weer eens groene cijfers laten zien. De handel spreekt van een technisch herstel, omdat er geen reden is voor optimisme. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 317,01 punten. Dat is een stijging met 3,03 punten ofwel 0,97 procent ten opzichte van het slot van vrijdag.

Beursjournaal (video): Getronics zakt op hoger Damrak
IT-dienstverlener onder druk door mogelijke swap-plannen. Dollarfondsen hoger door zwakke euro.

Volgens een handelaar is er geen reden voor feest. "De beurs heeft vorige week een behoorlijke schuiver gemaakt. Nu zie ik iets van technisch herstel. Het heeft in elk geval niets te maken met bedrijvennieuws, want het is erg rustig op de vloer."

Ahold

Onder de stijgers in Amsterdam bevond zich supermarktconcern Ahold. Het aandeel klom met 3,1 procent naar 8,21 euro. Het bedrijf moet uiterlijk dinsdag aan banken zijn definitieve jaarcijfers over overhandigen om zo de eerste portie van een lening veilig te stellen. Kort daarna krijgen beleggers ook de cijfers over vorig jaar. Ze moesten worden herzien na de bekendmaking van fraude in februari.

De markt houdt er rekening mee dat de resultaten van Ahold ook aan beleggers dinsdag worden verstrekt. "Die geluiden zingen rond", aldus een handelaar. "Ik denk dat er teleurstelling zou heersen als dit later komt."

De index van middelgrote bedrijven AMX stond aan het einde van de ochtend licht hoger op 316,73. Dat betekent een plusje van 0,55 punten of 0,17 procent. De ogen zijn dezer dagen gericht op luchtvaartmaatschappij KLM. Het bedrijf wordt naar alle waarschijnlijkheid opgekocht door Air France. Het aandeel steeg met ,6 procent tot 12,41 euro en was daarmee de grootste winnaar onder de middelgrote fondsen.

KLM

In de loop van de dag komt het bestuur van de Air France bij elkaar om over de transactie te praten. De handelaar begrijpt niet waarom KLM aanstuurt op een fusie. "Alle partijen in de luchtvaartindustrie zijn bezig met samenwerkingsverbanden. Maar de KLM moet weer zo nodig fuseren. Een samenwerking zou voor vooral politieke partijen minder lastig zijn."

Verder lieten de uitzendbedrijven lichte plusjes zien. Zo steeg Vedior met 2,5 procent en Randstad met 0,5 procent. Zaterdag sloten de werkgevers en werknemers in de branche een nieuwe CAO, nadat de partijen zich hadden opgesloten op een boot.

Ook de indices van de andere grote Europese beurzen gingen omhoog. Vooral technologiefondsen en verzekeraars deden de graadmeters van de beurzen in Frankfurt en Londen met 0,7 procent stijgen. De CAC-40-index van de beurs in Parijs noteerde een winst van 0,5 procent.

De opgaande lijn was mede te danken aan een gunstige beoordeling van de beurswaarde van het Finse telecomconcern Nokia en een opwaardering van Allianz. De Duitse verzekeraar werd 2,3 procent meer waard. Daarmee was Allianz niet de grootste stijger onder de dertig DAX-fondsen. Die rol was weggelegd voor reisconcern TUI met een winst van 2,7 procent.

In Parijs was overmatig veel belangstelling voor aluminiumconcern Pechiney. De handel in het fonds moest enige tijd worden opgeschort, nadat bekend was geworden dat de Franse beursautoriteiten de weg vrij gaan maken voor de 4 miljard euro kostende overname van het bedrijf door het Canadese Alcan. De Canadezen zijn bereid 48,50 euro per aandeel Pechiney te betalen. De handel werd hervat met een koersstijging van 0,7 procent naar een koers van 46,80 euro. Pechiney noteerde aan het eind van de ochtendhandel een plus van 0,6 procent.

Euro

De waardedaling van de dollar kwam tot staan. De euro noteerde ,1415 dollar tegen een slot van 1,1475 op vrijdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling steeg licht van 0,6915 pond naar ,6935 pond.