AMSTERDAM - Willem Vermeend, ex-commissaris bij de financiële dienstverlener Afab, is door de raad van bestuur stelselmatig ''verkeerd geïnformeerd'' over de dubieuze verkooppraktijken van de kredietbemiddelaar.

Dat zegt de oud-minister in een gesprek met weekblad Vrij Nederland. Afab ligt sinds vorige week zwaar onder vuur vanwege de grootschalige verkoop van vergelijkbare woekerpolissen als bij DSB Bank.

Vermeend trad 13 oktober plotseling af als commissaris. Die rol was ''niet te combineren'' met een nieuwe functie in de raad van advies bij een grote verzekeraar, zegt hij in Vrij Nederland.

Maar al eerder in de zomer dreigde hij met opstappen als de top de werkwijze niet zou veranderen. ''Ik zei: Ik kap ermee, want die praktijken bevallen me niet. En ik word niet goed geïnformeerd. Klaar.''

Klaar

De commissarissen trokken bij negatieve berichtgeving over Afab steeds bij het bestuur aan de bel, zegt Vermeend.

''En iedere keer kregen we weer te horen: We hebben het allemaal onderzocht en er is niks aan de hand.'' De ex-commissaris zegt ''boos'' te zijn over die verkeerde voorlichting. ''En dan is het afgelopen voor mij, daar ben ik heel simpel in.''

Blaam

Volgens Vermeend, die als voorzitter van de audit-commissie verantwoordelijk was voor het risicobeleid, treft hem en de andere commissarissen geen enkele blaam.

Na een opgelegde boete van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zouden ze 'onmiddellijk' in actie zijn gekomen. Tijdens de reorganisatie eind van de zomer werd directeur Maasbert aan de kant geschoven.