VOORBURG - Banken in Nederland hebben vorig jaar 15,4 miljard euro binnengehaald met het aantrekken en uitzetten van geld. Dat is ,5 miljard euro meer dan in het jaar ervoor, toen de banken met het inzamelen van spaargeld en het verstrekken van leningen 13,9 miljard euro verdienden.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt. De stijging van 10,8 procent schrijft het bureau toe aan de grotere omvang van de kredietverlening plus de ontwikkeling van de rente.

Eind vorig jaar hadden de banken in Nederland voor 938 miljard euro aan kredieten verleend, 84 miljard meer dan eind 2001. In 2002 leenden vooral huishoudens meer geld: 42 miljard euro. Daarvan betrof 35 miljard euro woninghypotheken. Onderling leenden banken ook meer aan elkaar: 22 miljard euro.

De rentemarge bij de banken, het verschil tussen ontvangen en betaalde rente, liep op van 0,91 procentpunt in 2001 tot 1,68 procentpunt in 2002. Dat kwam doordat de banken het grootste deel van hun langlopende kredieten, woninghypotheken en bedrijfsfinancieringen, tegen hogere rentes uitzetten, terwijl zij het geld voor de dekking ervan hoofdzakelijk haalden uit deposito's en spaartegoeden met een korte looptijd waarvoor ze lagere rentes betalen, aldus het CBS.