DEN HAAG - Olieconcern Shell verwacht circa vijfduizend medewerkers te ontslaan in de door topman Peter Voser aangekondigde reorganisatie.

Dat heeft Shell donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

De duizenden banen moeten de komende maanden geleidelijk verdwijnen, zegt een woordvoerder. Er woedt momenteel een interne strijd om de banen bij het olieconcern. 15.000 werknemers moeten opnieuw naar hun baan solliciteren.

De helft van de banen verdwijnt in Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het gaat om 'niet-technische' functies, waaronder managers.

Efficiënter

Voser kondigde bij zijn aantreden op 1 juli aan de structuur van Shell te willen vereenvoudigen. Door de ingreep moest het concern ook efficiënter worden.

''Er zijn simpelweg te veel mensen met elkaar bezig in plaats van met de buitenwereld'', aldus Voser destijds.

Halveren

De contouren van de ingreep werden in mei al duidelijk toen Voser aankondigde het aantal divisies te willen halveren tot drie.

De drie onderdelen die zich bezighouden met het opsporen en de winning van energiebronnen worden samengevoegd, de activiteiten handel en duurzame energie worden gebundeld met de verkooptak en er komt een divisie voor nieuwe projecten.

Olieprijs

In het derde kwartaal kampte Shell met ''zwakke economische omstandigheden'', aldus de bestuursvoorzitter. Vooral de flink gedaalde olieprijs en een lagere productie raakten het bedrijf.

De productie kwam uit op 2,93 miljoen vaten olie-equivalent per dag, een stuk lager dan de 3,39 miljoen vaten waarop analisten in doorsnee rekenden.

Onzeker

Volgens Voser zijn er tekenen dat de vraag naar en de prijzen van energie verbeteren, maar de toekomst blijft onzeker. ''We verwachten geen snel herstel.''

De winst op basis van geschatte actuele kosten (ccs), de voornaamste maatstaf van Shells prestaties, daalde met 73 procent tot 3 miljard dollar. Analisten rekenden in doorsnee op een ccs-winst van 2,62 miljard dollar.

De nettowinst kwam uit op 3,2 miljard dollar in vergelijking met 8,5 miljard dollar in het derde kwartaal van vorig jaar. Shell wil over het derde kwartaal een dividend uitkeren van 0,42 dollar per aandeel. De omzet bedroeg 75 miljard dollar, 43 procent minder dan een jaar eerder.