FRANKFURT - Deutsche Bank heeft een grote slag geslagen op het gebied van vermogensbeheer. Het Duitse bankconcern koopt voor 1 miljard euro alle aandelen van de Luxemburgse bank Sal. Oppenheim.

Dat heeft de bank woensdag bekendgemaakt.Met de overname komt een einde aan ruim twee eeuwen onafhankelijkheid van Sal. Oppenheim.

De bank, die vooral voor rijke cliënten vermogen beheert, is vorig jaar in de problemen gekomen door de financiële crisis.

Het bedrijf leed toen zijn eerste verlies sinds de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen maanden deden geruchten de ronde dat Sal. Oppenheim extra kapitaal nodig had.

Verdubbeling

Deutsche Bank krijgt met Sal. Oppenheim erbij ongeveer 300 miljard euro onder beheer van klanten. Dit is bijna een verdubbeling van de portefeuille die het concern nu beheert.

De Zwitserse bankreuzen UBS en Credit Suisse zijn op het gebied van vermogensbeheer nog een stuk groter, maar Deutsche Bank vermindert nu wel zijn afhankelijkheid van zakenbankieren.

Crisis

Deutsche Bank is relatief sterk uit de crisis gekomen. Vorige week werd al bekend dat de bank delen van de zakelijke bancaire tak van ABN Amro overneemt.

Het bedrijf bereikte daarover in hoofdlijnen overeenstemming met minister Wouter Bos (Financiën).