ROTTERDAM - Het werk in de haven van Rotterdam ligt maandagochtend zo goed als stil. Dat zei een woordvoerder van Deltalinqs, de vereniging van Rotterdamse havenbedrijven. Veel havenwerkers staken uit protest tegen Europese plannen om het havenwerk te liberaliseren.

Veel ondernemingen hebben geprobeerd om de staking heen te plannen door schepen eerder of later te lossen en laden. Normaal gesproken kunnen schepen daarnaast uitwijken naar andere havens. "Maar dit is lastig, omdat bijna elke Europese haven plat ligt", zei de zegsman. Volgens hem liggen er momenteel bijzonder weinig schepen in de haven.

FNV Bondgenoten verwacht dat in Rotterdam 3000 havenwerkers het werk neerleggen. Vanuit andere Europese landen worden vier tot vijfduizend havenarbeiders verwacht.

De Europese havenbonden zijn bang dat de liberalisering van de havendiensten de werkgelegenheid van de havenwerkers in gevaar brengt. Werkgevers kunnen het werk dan uitbesteden aan niet-geregistreerde, goedkopere arbeidskachten. Bovendien komt de veiligheid in het geding als niet gekwalificeerd personeel het werk doet, aldus de bonden.