WOGNUM - Het Scheringa Museum voor Realisme kan mogelijk worden gered. Dat stelt Tjeerd Talsma, de fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten van Noord-Holland, woensdag voor RTV Noord-Holland.

Talsma heeft hierover de laatste dagen gesprekken gevoerd met de andere partijen in de provincie en met de curatoren van de failliete DSB Bank en met ABN Amro die de collectie in beslag heeft genomen.

Volgens de fractievoorzitter kan de nieuwbouw van het museum in Opmeer afgebouwd worden en kan de collectie in zijn geheel bij elkaar blijven.

Harken

Talsma roept het college van de provincie op de miljoenen euro's ''bij elkaar te harken'' die nodig zijn om de nieuwbouw van het museum af te maken. Volgens de PvdA, die in het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland zit, hebben de betrokken partijen oren naar het plan.

Volgens het plan zouden de ABN AMRO en minister Ronald Plasterk (cultuur) er voor moeten zorgen dat de collectie bij elkaar blijft. De directie van het museum moet heel snel met alle betrokken partijen om de tafel gaan zitten om ervoor te zorgen dat de toekomstige exploitatie wordt geregeld. Hiervoor moet een financieel consulent in de arm worden genomen.

Naam

Talsma stelt overigens ook voor de naam per direct te veranderen in Museum voor Realisme in plaats van Scheringa Museum. Vorige week liet ABN Amro 1300 magisch-realistische kunstweken uit het gebouw weghalen.

De werken dienen als onderpand voor de hypotheekschuld van 32 miljoen euro van DSB Beheer aan de bank.