DEN HAAG - De introductie van de combinatiekip, een kip die goed in het vlees zit en ook veel eieren legt, kan het doden van eendagshaantjes niet voorkomen. In elk geval niet op grote schaal.

Dat meldde minister Gerda Verburg (LNV) dinsdag aan de Tweede Kamer die haar had gevraagd uit te zoeken of er in de duurzame landbouw plaats is voor een combinatiekip.

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 30 miljoen eendagshaantjes gedood; ze dienen als voedsel voor onder andere dieren in dierentuinen.

Volgens Verburg hebben de haantjes die geen rol spelen in de eierproductie, ook geen toekomst als vleeskip omdat ze langzaam groeien en weinig vlees op de botten hebben.

Andere opties

Eind dit jaar verwacht de minister meer te weten over andere opties waardoor het doden van de eendagshaantjes niet meer nodig is. De weerstand hiertegen neemt toe.

De selectie van eieren is een mogelijkheid. Door een monster te nemen van een vers gelegde ei en dat niet uit te broeden als er een haantje inzit, kan worden voorkomen dat dieren moeten worden gedood.

Op kleine schaal ziet de bewindsvrouw overigens wel kansen voor een combikip, maar dan moeten volgens haar wel eerst maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven met elkaar om tafel.