REYKJAVIK - De enige twee McDonald's restaurants op IJsland sluiten op 1 november de deuren. De hamburgerketen ziet zich gedwongen tot deze stap door de hoog opgelopen kosten als gevolg van de economische crisis in het land, aldus de IJslandse uitbater van de fastfoodketen.

''De reden is de moeilijke economische situatie en de waardevermindering van de IJslandse munt krona'', zei Jon Gardar Ogmundsson, eigenaar van het bedrijf dat de restaurants exploiteert.

De IJslandse McDonald's restaurants importeren alle benodigde vlees, groenten, verpakkingen en kaas uit Duitsland, omdat de IJslandse markt te klein is om aan de vraag naar deze producten te voldoen.

Importkosten

Maar de importkosten vanuit Duitsland zijn verdubbeld door de val van de krona. ''De twee hamburgerrestaurants hebben meer klandizie dan ooit, maar de winsten zijn nooit zo laag geweest'', aldus Ogmundsson.

De uitbater overweegt de restaurants onder een andere naam voort te zetten, met goedkopere IJslandse producten. De eerste McDonald's opende de deuren in 1993. De toenmalige premier David Oddsson at daarbij de eerste hamburger.