DEN HAAG - Criminelen kunnen via de Kamer van Koophandel (KvK) te gemakkelijk privégegevens achterhalen van zakenlieden en ondernemers en daar misbruik van maken.

CDA-Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen wil dat minister Maria van den Hoeven van Economische Zaken daar een einde aan maakt.

Ten Hoopen bevestigde maandag een bericht hierover in het AD.

Naast de bedrijfsinformatie staan ook de namen van de ondernemers en hun adressen vermeld in het openbare register van de KvK.

Deze transparantie is ooit bedoeld om mensen zoveel mogelijk inlichtingen te geven over bedrijven om hen beter te beschermen tegen malafide ondernemers. Maar volgens Ten Hoopen gebeurt nu het omgekeerde.

Bedreiging

''Criminelen zoeken rijke ondernemers thuis op en bedreigen hun gezin. Ze moeten dan mee om spullen voor ze te halen'', aldus de CDA'er.

Vooral juweliers zijn de klos, zo begrijpt het Kamerlid van de brancheorganisaties van bedrijven. Het gebeurde al in het buitenland maar het komt nu ook in Nederland voor, stelt Ten Hoopen.

De politie geeft volgens hem weinig informatie over deze praktijken, om niet meer criminelen op zo'n idee te brengen.

Directeur Theo Vermeulen van de branchevereniging van juweliers (Nederlandse Juweliers- en Uurwerkenbranche) kent nog geen gevallen in Nederland, maar volgens hem is het vooral in België en in mindere mate in Frankrijk sinds enkele jaren een populaire bezigheid van criminelen.

''En als het daar gebeurt, is het niet zo gek om te denken dat het hier ook zal gebeuren.''

Afschermen

Ten Hoopen wil dat voortaan de privégegevens worden afgeschermd, zeker van ondernemers in riskante branches. De informatie zou alleen moeten worden verstrekt als de opvrager zich legitimeert bij de KvK en een reden opgeeft voor zijn verzoek.

Hij zal zijn verzoek inbrengen tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken, die woensdag begint.