RIJSWIJK - Grotere gezinnen blijken een ondergeschoven kindje bij het toekennen van huurtoeslag. Ze krijgen tot bijna 40 euro per maand minder toeslag dan ouderen of eenpersoonshuishoudens.

Dat meldt de branchevereniging van woningcorporaties Aedes zondag.

De vereniging roept samen met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties de Tweede Kamer op een einde te maken aan de ongelijkheid.

Steden

Vooral in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag is betaalbare en ruimere woonruimte voor de gezinnen met drie of meer kinderen schaars.

Een 'weeffout' in het huurtoeslagsysteem maakt volgens Aedes dat ouderen en eenpersoonshuishoudens wel extra huurtoeslag ontvangen voor een dergelijke woning, en grote gezinnen niet.

Doorstroming

Door de weeffout hebben grotere gezinnen met een beperkt inkomen moeilijker toegang tot passende woonruimte, stelt Aedes. ''Dit belemmert de doorstroming op de toch al verstopte woningmarkten in de grote steden'', aldus Aedes-voorzitter Marc Calon.

Het zou gaan om maximaal 7 miljoen euro per jaar voor in totaal 30.000 gezinnen. De extra huurtoeslag komt dan neer op maximaal 0,3 procent van de totale uitgaven aan huurtoeslag, stelt directeur Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.