AMSTERDAM - De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia schrapt voor komende maandag en dinsdag ruim vierhonderd van de in totaal tweeduizend vluchten. De Spaanse vakbonden hebben het cabinepersoneel op die twee dagen opgeroepen te gaan staken.


Zowel binnenlandse als vluchten binnen Europa worden geschrapt. Ook een paar vluchten tussen Spanje en Nederland gaan hierdoor niet door. ''Zowel maandagavond als dinsdagavond zijn twee vluchten geannuleerd van en naar Barcelona'', aldus een woordvoerder van Schiphol.

Bijna alle langeafstandsvluchten naar bestemmingen buiten Europa worden wel uitgevoerd. Ook voor 10 en 11 november hebben de bonden het cabinepersoneel van Iberia gevraagd het werk neer te leggen.

Passagiers die hinder ondervinden of die een andere vlucht moeten boeken worden volledig schadeloos gesteld, aldus de vliegtuigmaatschappij.

Loonstop

Doel van de actie is beëindiging van een vier jaar oude loonstop. De bonden wijzen er op dat de loonmaatregel niet geldt voor de piloten.

Iberia maakte vorige week bekend de komende twee jaar 37 miljoen euro te willen besparen op de kosten. De Spaanse luchtvaartmaatschappij wil tweehonderd medewerkers tijdelijk ontslaan en de komende twee jaar de lonen bevriezen. De bonden willen met de staking de luchtvaartmaatschappij onder druk zetten.