AMSTERDAM - Uitkeringsinstituut UWV is somberder over de toenemende werkloosheid, omdat het beroep op de WW harder stijgt dan verwacht.

Het UWV schrijft woensdag in een kwartaalverkenning ook kanttekeningen te plaatsen bij de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB), die juist in de loop van 2009 iets optimistischer is geworden.

In de laatste verwachtingen van het CPB voor 2010 wordt uitgegaan van 615.000 werklozen, ofwel 8 procent van de beroepsbevolking.

Rekenmeesters

In juni gingen de rekenmeesters van het kabinet nog uit van 730.000 werklozen, ofwel 9,5 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder deze week dat tussen juli en september dit jaar gemiddeld 5 procent van de beroepsbevolking zonder baan zat.

Het UWV twijfelt aan de motivering van het CPB dat de werkloosheid minder hard zal stijgen, omdat winsten van bedrijven mee lijken te vallen en ze meer gaan investeren.

Maar volgens het uitkeringsinstituut kunnen meevallende winstcijfers van bedrijven ook het gevolg zijn van ''hard snijden in de personeelskosten'', waardoor de werkloosheid verder stijgt.

Drukkend effect

Net als het Planbureau verwacht het UWV een ''drukkend effect'' van de deeltijd-WW op de werkloosheid. Maar dat effect is volgens het uitkeringsinstituut moeilijk in te schatten.

Met de WW-steun kunnen werkgevers hun personeel tijdens de economische crisis minder laten werken om daarmee ontslag te voorkomen.

Deeltijd-WW

Het beroep op de deeltijd-WW hangt volgens het UWV af van bedrijfsverwachtingen. Werkgevers die geen verbetering voorzien in de nabije toekomst, zouden eerder kiezen voor direct ontslag en dat betekent dat meer mensen in de gewone WW belanden.

Eerder deze maand bleek ook dat een minder groot beroep wordt gedaan op de deeltijd-WW dan eerder verwacht.

Bijstand

Behalve een groter beroep op de WW, verwacht het UWV ook dat meer werklozen doorstromen naar de bijstand. Dat komt niet alleen door de crisis, maar ook doordat de maximale duur van een WW-uitkering sinds 2006 is ingekort.

In 2010 stopt voor ruim 150.000 WW'ers de uitkering, omdat ze hun WW-rechten hebben opgesoupeerd. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2008.