RIJSWIJK - Supermarktketen Jumbo neemt branchegenoot Super de Boer over voor 552,5 miljoen euro, ofwel 4,82 euro per aandeel Super de Boer. Daarover hebben de supermarktketens overeenstemming bereikt.

De Franse aandeelhouder Casino, dat 57 procent van Super de Boer in handen heeft, gaat akkoord met de overname.

''Super de Boer is een mooi bedrijf en de combinatie met Super de Boer past zeer goed in de strategie die Jumbo voor ogen heeft'', aldus Jumbodirecteur Frits van Eerd maandag.

Sperwer

Eerder had Jumbo al een bod gedaan op Super de Boer, maar dat werd overtroffen door Sperwer (Plus supermarkten). Sperwer liet maandag weten af te zien van een bod op Super de Boer.

"Een nog hoger bod achten wij, ondanks onze financieel sterke positie en een gegarandeerde financiering door de bank, niet verantwoord. Dat zei bestuursvoorzitter Jaap Lagerweij van Sperwer maandag.

"We zijn uiteraard teleurgesteld dat Super de Boer het bod van Sperwer niet ondersteunt. Onze ambitie blijft om met de Plus-formule schaalgrootte te creëeren", aldus Lagerweij.

Schuitema

Jumbo is nu met 127 winkels een relatief kleine speler, Super de Boer telt ruim driehonderd winkels. Jumbo's inkooppartner Schuitema krijgt tachtig Super de Boer-winkels als de overname rond is.

Schuitema is verheugd met de overname. "Nu komt onze strategie in een stroomversnelling", aldus bestuursvoorzitter Tom Heidman van Schuitema. Die strategie is het uitbreiden van het aantal winkels in de komende paar jaar.

Schuitema onthield zich van commentaar over de vorig jaar gesloten deal met toenmalig grootaandeelhouder Ahold.

Ahold verkocht zijn belang in ruil voor geld, winkels en een optie op winkels bij grote verschuivingen in het supermarktlandschap waar Schuitema bij betrokken is.

Groen licht

De overname moet nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteiten. Ook zal de aandeelhouders van Super de Boer volgende maand gevraagd worden om groen licht te geven.

Jumbo en Super de Boer verwachten de transactie nog voor het eind van dit jaar af te ronden. Daarna wordt de beursnotering van Super de Boer stopgezet.

Albert Heijn

Marktleider Albert Heijn krijgt er een serieuze concurrent bij met de overname van Super de Boer door Jumbo. ''Het wordt er niet makkelijker op voor Albert Heijn'', aldus analist Richard Withagen van SNS Securities maandag.

De analist verwacht ook dat Jumbo vanwege de inspanningen die het zal moeten leveren voor de integratie van de Super de Boer-winkels, op korte termijn aan concurrentiekracht zal inboeten.

Zelf vreest Albert Heijn niet voor de concurrentie van een groter Jumbo. "Wij denken dat Albert Heijn op basis van onze sterke formule op eigen kracht die concurrentie prima aankan", aldus een woordvoerder van 's lands grootste supermarktketen maandag.

Ook denkt de zegsman dat het ombouwen van de zaken door Jumbo nog heel wat voeten in de aarde zal hebben. "Het zal een enorme uitdaging zijn om de winkels te integreren. Die kosten moeten wel terugverdiend worden."